یک بار دیگر بزرگترین دهة فرهنگی کشورمان شتابان آمد، رفت و اخبار و خاطراتی را بهجا گذاشت که خواهی نخواهی در تاریخ فرهنگ و هنر این سرزمین ثبت و ضبط خواهد شد: اینکه علیرغم قول مسئولین برگزاری نمایشگاه، امسال هم بازار جمعآوری کتابهای دارای مجوز نشر از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی کماکان ادامه داشت، اینکه بسیاری از ناشران بهاجبار یا خودخواسته جایشان در نمایشگاه کتاب بیستوچهارم خالی بود، اینکه بسیاری از کتابهایی که از مدتها پیش اخباری دربارة انتشارشان در محافل به گوش رسیده بود و انتظار میرفت در نمایشگاه به دست مخاطبانشان برسند، در نهایت به دلایل مختلف پشت خط ماندند، اینکه بعضی ناشرانی که مدام از تأخیر در صدور مجوز کتابهایشان ابراز نارضایتی میکردند، بیشترین کتابهای جدید را در غرفهشان داشتند، و خیلی اتفاقهای ریز و درشت دیگر، همه و همه در حافظة تاریخی فرهنگ این مملکت حک و ایام نمایشگاه کتاب بیستوچهارم تهران سپری شد.
ستون «سلام کتاب» یک روز پیش از افتتاح نمایشگاه شروع شد و پیشنهاد داد که در این ایام ویژه، هر روز یک کتاب خوب را به یکدیگر معرفی کنیم، تا شاید کارمان میانبری باشد برای انتخاب کتابهای بهتر؛ آنهم در این وانفسای اقتصادی که همة انتخابهای آدم باید بهشدت سخته و سنجیده باشد. با همة سختیهای برخاسته از شتاب زندگی شهری و دویدن دنبال روزمرگیها -هرچه باشد زندگی که متوقف نشده بود- «سلام کتاب» سعی کرد به وعدهاش عمل کند و هر روز کتابی را از میان کتابهای جدید به مخاطبان معرفی کند. بعضی دوستان در این ایام پیغام میدادند که «در این یادداشتهای روزانة ویژة نمایشگاه بهتر است دربارة مشکلات نشر و موانع کار فرهنگی و چیزهایی از این دست صحبت شود، فرصت برای معرفی و دعوت به خواندن کتاب همیشه هست.» پاسخ این بود: «در زمانهای که ما در آن زندگی میکنیم، به نظر میرسد که عملگرایی بهترین گزینه است. نق زدن غیرتخصصی دربارة مشکلات و موانع کاری ندارد: یک جستوجوی ساده در گوگل، درآوردن چند خبر و آمار و بعد هم وامصیبتا سر دادن که اوضاع کتاب و کتابخوانی در سرزمین ما چنین است و چنان. بهتر است در یادداشتهای ویژة نمایشگاه تا میتوانیم کتابهای خوب به یکدیگر معرفی کنیم؛ آنهم وقتیکه طبق قانون ناشران در نمایشگاه موظف به ارائة آثارشان با تخفیف ویژه هستند. و چه کسی است که نداند این کار هم کمک به ناشر است و هم کمک به مخاطب؟ هم کمک به چرخة نشر است و هم کمک به فرهنگ عمومی؟ فرصت برای شناخت موانع و ریشههای آنها همیشه هست و اصولاً اگر هم قرار است راهگشا و کارگشا باشد، باید به کارشناسش واگذاشته شود، که ممکن است کارشناس مطالعات فرهنگی باشد، یا کارشناس اقتصادی، یا کارشناس جامعهشناسی یا هر چیزی دیگری که -بههرحال- نویسندة این ستون نیست.»
«سلام کتاب» بعد از این هم به زندگیاش ادامه خواهد داد و هر هفته روزهای شنبه منتشر خواهد شد. بیتردید شکل و ساختارش با روزهای نمایشگاه تفاوت خواهد داشت، روی مسایل مربوط به ادبیات داستانی تمرکز خواهد کرد و البته هر هفته هم دعوت به خواندن کتابی را در خود خواهد داشت.