به بهانهی اکران فیلم «نوشتن در شهر» ساختهی کیوان کریمی در برلین
گفتوگوی روزنامهی تاگزاشپیگل آلمان با کاوه فولادینسب دربارهی اوضاع فرهنگی ایران در دورهی اخیر
تاریخ: ۳۰ می ۲۰۱۷ (۹ خرداد ۱۳۹۶)
گفتوگو کننده: امید رضایی
کاوه فولادینسب، نویسنده و روزنامهنگار، معتقد است انتخابات اخیر ریاستجمهوری در ایران تأثیر مثبتی بر آیندهی فرهنگ این کشور خواهد داشت. اما باید صبور بود؛ چون در برابر وعدههای رادیکالترِ روحانی در انتخابات مقاومت زیادی وجود دارد. اما به هرحال، حامیان روحانی انتظار تحقق وعدهها را دارند و مطالباتشان را پیگیری میکنند.
صبور باشیم و مطالباتمان را پیگیری کنیم
آنطور که فولادینسب میگوید، دوران احمدینژاد، بدترین دوران برای فرهنگ بود. در دورهی اول ریاستجمهوری روحانی با وجود خودسریها و دعواهای قدرت میان تندروها و اصلاحطلبها و اعتدالیون، شرایط در حوزهی فرهنگ بهبود زیادی یافت. به عنوان مثال رمان ابوتراب خسروی، «ملکان عذاب»، که در دوران احمدینژاد نتوانسته بود مجوز نشر بگیرد و در ایران منتشر شود، نهتنها در دوران روحانی چاپ شد، که مهمترین جایزهی ادبی دولتی را هم گرفت.
کاوه فولادینسب در پاسخ به این سوال که «آیا کارگردانها، موسیقیدانها، اهالی تئاتر و نویسندهها باید همچنان صبوری به خرج دهند یا دست به کار دیگری بزنند»، میگوید: «باید صبور بود. ایدهآلش این است که، به عنوان مثال، ما نویسندگان، لازم نباشد پیش از نشر برای آثارمان مجوز دریافت کنیم، اما [با توجه به همهی شرایط فرهنگی و سیاسی ایران] به نظر نمیرسد این خواسته به این زودیها قابلتحقق باشد. از سویی دیگر این هم هست که آقای روحانی به عنوان رییسجمهور، ۲۴ میلیون رأی دارد؛ رأیدهندگانی که خواستههای متفاوتی دارند و نمیشود آنها را نادیده گرفت. ما -اهالی فرهنگ- باید استقلال فرهنگی و سیاسی خودمان را حفظ و در عین حال مطالباتمان را پیگیری کنیم.»
مشاهدهی نسخهی اصلی این مطلب در وبسایت تاگزاشپیگل از اینجا.